Hvorfor ikke bare et vandhul
- Hentet fra [www.haveinfo.dk]

Link til "Aqua Nautica" De fleste vandhuller vil hurtigt lide af iltsvind og lugte råddent. Det skyldes at vandoverfladen og dybden er for lille til, at vinden kan få vandet iltet - ligesom, vi hører omkring nogle af vore indre farvande og fjorde fra tid til anden. - Benyttes en springvandspumpe vil vandet blive iltet og cirkuleret. Sættes der fisk og planter i bassinet, vil der hurtigt komme affaldspartikler og dermed brunt og uklart vand. Dette kan nemt renses med et mekanisk/biologisk filter til priser fra ca. kr. 400,00 og op efter. Når vandet så er blevet rent kan solens stråler trænge ned i vandet og samtidig med opvarmningen, får det algerne til at dukke op – eller det man kalder grønt vand. Det kan renses med UVC-lys, men da algerne formere sig hver anden time, skal pumpen og UVC-lyset kunne klare en gennemstrømning af bassinets vand indenfor 2 timer. - Processen får algerne til at ”klumpe” sammen og på kort tid bliver ”klumpen” så stor, at den vil gå til bunds eller blive filtreret væk i bassinfiltret. Det er altså en nødvendighed at have et mekanisk/biologisk bassinfilter for at få algeproblemet løst. Det er også vigtigt at understrege, at UVC-lyset ikke skal sterilisere vandet, vi skal stadig bevarer alle de gode mikroorganismer. Ligesom fisk og planter ikke vil trives i et sterilt miljø. Herefter har man det rene og klare vand, der giver en fantastisk oplevelse både for fugle, fisk og mennesker.

Udgravning og placering

Placer havebassinet et sted i haven, der ser naturligt ud og som samtidig let ses fra terrassen og indefra huset – så får man størst glæde af det. Anbring nogle pinde i jorden og lad en snor følge pindene rundt for at få et overblik over størrelsen på havebassinet. Start udgravningen det dybeste sted og grav udefter. Bassinet bør have 3 forskellige dybvandszoner – sumpzone fra 0 – 30 cm., mellemzone fra 30 –50 cm og endelig dybvandszone fra 80 cm. 80 cm betragtes som min. for at sikre, at fisk kan overleve en streng vinter. Fjern alle sten og rødder inden et tyndt lag sand og/eller fiber dug udlægges. Anbring dernæst folien (PVC-folie er blødere og nemmere at arbejde med end PE-folie) og gerne på en varm dag, så er det nemmere. Fyld langsomt vand i bassinet og hold 3-5 pauser, hvor folien kan få lov til at strække sig og falde til ro. Afslut bassinkanten med græstørv eller natursten. Det er samme fremgangsmåde ved at fastkant bassin, derfor vælger de fleste også folien som er mere individuelt og fleksibelt.

Opstart af havebassinet

Der kan benyttes både regnvand og hane vand til havebassinet. Planter og fisk bør ikke sættes i bassinet de første 4-6 uger. Der findes forskellige produkter til at fremme opstarten og udviklingen af mikroorganisme, som med fordel kan tilsættes. Pumper og filtersystem kan startes op med det samme. Husk inden der sættes fisk i havebassinet at teste pH-værdien som skal ligge på ca. 6,5. Hvis udsvinget er mere end 1, bør der ikke udsættes fisk, før værdien er på det normale igen. PH-værdien bør kontrolleres med jævne mellemrum, hvis man har fisk.

Fisk

Link til "Haveinfo" Udvalget af fisk til havebassiner bliver større og større hvert år. De mest almindelige og nemmeste er naturligvis guldfisk (comet). Ønsker man mere spændende arter kan Koi’er anbefales. Koi’er findes i et mange forskellige arter, størrelser og farver, men de kræver alle sammen rent og klart vand, ligesom de trives bedst i stimer med min. 8-10 stk. Fodres de hver dag, kan man hurtig lære dem at komme helt op til hånden og faktisk ”sutte” på fingrene – det er meget sjovt for børnene. Husk altid, at har fiskene ikke spist alt maden på 3 minutter – har de fået for meget. Nedsæt fodermængden, da den ikke gavner og tilmed forurener i vandet. I sommerperioden fodres gerne lidt mere eller med mere proteinrig kost, og når vandtemperaturen er under 10 grader stoppes fodringen, da fiskene går over i en form for dvale.

Viser fiskene ingen interesse for fodret bør de kontrolleres for sygdomstegn og evt. behandles. De fleste sygdomme kan nemt kureres, hvis de opdages i tide.

Det kan være vanskeligt at vurdere om man har for mange eller for få fisk i bassinet, men som tommelfingerregel bør der aldrig være mere end 1 cm. fisk for hver 10 l. vand. Det vil sige at et havebassin på 2.000 liter vand max. bør indeholde 200 cm. fisk og helst mindre. Jo større omgivelser en fisk har, jo større og hurtigere vokser de.

Planter

Link til "Haveinfo" Der findes et stort og stadig stigende antal bassinplanter som er velegnet til de danske forhold. Nøkkeroser og åkander er de mest kendte, men hvad de fleste måske ikke er opmærksom på, så bør de anbringes så et evt. springvand ikke rammer dem hele tiden.

Sumpplanter til de lave zoner af arten Iris er ligeledes også meget udbredt og der er en stigende interesse for vandrensende planter, der øger iltindholdet i vandet og skaber en bedre balance i vandet. Husk altid at plante dem i plantekurve. På den måde er det nemmere at tage dem op og beskære dem senere uden at tabe for meget jord i havebassinet og benyt altid speciel jord til havebassinets planter.

Planlægning for første gangskøbere

De fleste bruger den mørke tid til at planlægge og forberede sig på forårets kommen og dermed også muligheden for at bygge et havebassin. Der findes dels glimrende bøger om emnet, men også de førende leverandører af foder og pumper har nogle letlæselige og informative hæfter, som oftest er gratis. Den måske bedste kilde er tit en bekendt, som selv har erfaring med havebassinet. De erfaringer kan være guld værd. Det kan være at udformningen af havebassinet måske skal være anderledes, den valgte pumper kræver mere vedligeholdelse end andre mærker, filteranlægget skulle måske være en anden type ligesom fiskene kunne være en anden størrelse eller art. Der er mange muligheder, som er med til at gøre det spændende at starte op, men enkelte af faldgruberne kan nemt undgås.

Når man har hentet inspiration, kan man begynde med at tegne en skitse over omgivelserne og prøve at tegne havebassinet ind. Hvis der er mulighed for det, vil det være en fordel at anlægge havebassinet et sted, hvor det kan udvides i løbet af et par år enten til et større havebassin eller måske med et vandfald.

Valg af produkter

Der findes flere forskellige mærker på det danske marked, men Heissner og Hozelock hører til de mest kendte og har været på markedet i flere år. Som fingerregel siger man, at pumpen skal være i stand til at omsætte vandet i havebassinet mindst én gang hver anden time, men ikke mere end 1 gang i timen. Dernæst bør man sikre sig en pumpe med minimal vedligeholdelse. Hvis den har skumfilter, så bør det være et groft et, der ikke skal renses så tit som et fint et. I dag er der flere muligheder for at vælge en pumpe uden skumfilter, men i stedet har de så en filtreringskasse, som holder de større partikler ude fra rotoren og samtidig forhindres det, at pumpen stopper til. På den måde undgås også den kedelige og tidskrævende rengøring at et skumfilter.

Til den nye sæson fås flere springvandspumper med meget lavt strømforbrug. Der findes i dag meget økonomiske springvandspumper, som kun bruger meget lidt strøm. 8 watts strømforbrug koster ca. kr. 100,00 om året, så derfor kan en besparelse i strømforbruget hurtigt dække en merpris på selve pumpen. Hvem vil ikke tænke i grønne miljø tanker, når man samtidig, kan spare penge. Desuden bør pumpen have mulighed for at kombinere springvand og en udgangsstuds til et filteranlæg, figur eller vandfald. Pumpen bør have et lavt tyngdepunkt, så den står stabilt i vandet. Et lille ”fif”, bind en snor i pumpen, så kan den nemt trækkes op på land til rensning eller check.

Til den nye sæson vil vi se flere og flere ”filterpumper”, som er beregnet på at pumpe vand og partikler op til et filter eller vandfald. Flere af disse filterpumper fås også med meget lavt strømforbrug.

I de større havebassiner og dem der har Koi-karper, er det næsten et krav, at man har en filterpumpe ved siden af sin springvandspumpe. Filterpumper bør have sin indsugning så tæt på bunden som muligt, da det er her, der findes slam og partikler, som skal ud af bassinet. Ligeledes vil det være en fordel, hvis der er en indstilling af partikelstørrelsen, så man kan reducere åbningen, når der er fiskeyngel. Ellers risikere man nemt at fiskeynglen på et par millimeter bliver suget ind i rotoren. Ud over at forbedre vandets kvalitet og fisk og planters trivsel, øger det også omsætningen i butikken væsentligt.

Inden for filtreringsanlæg findes der flere leverandører som giver ”klart vands garanti” eller pengene tilbage under forudsætning af, at produkterne er afpasset efter havebassinet. Disse anlæg har såvel mekanisk/biologisk rensning som UVC-rensere, derved sikres en optimal rensningsprocedure til gavn for fisk og planter. Det er dog vigtigt at være opmærksom på at et filteranlæg til eks. 2.000 l. vand, kun passer til et bassin med 1.000 – 1.400 l., da der er andre faktorer, som spiller ind, som f.eks. vanddybde, sollys m.m. der øger kravet til rensningssystemet. Det er en smagssag om man vil have filtret og UVC-bassinrenser for sig eller de nye og mere kompakt modeller med integreret UVC-lys i filtret. En god ide er at vælge en kompakt model og gerne en der kan graves lidt ned for det er sjældent med til at forbedre synsoplevelsen, hvis der står en sort kasse ved siden af bassinet. Ofte kan man skjule dem lidt med nogle planter, men kønt er det sjældent. Et langsomt løbende vandfald giver også en god biologisk rensning specielt, hvis man har mange mindre sten liggende i vandløbet.

Udvidelse

De fleste havebassinejere bliver meget glade for deres nye havebassin og vil i løbet af et par år udvide det. Det kan evt. være med et vandfald, eller selve bassinet der gøres større eller et helt nyt bassin.

Vedligeholdelse

Fjern altid nedfaldende blade og tag rådne planter op fra bassinet. Hvis 60% af overfladen er dækket af planter bør der tyndes ud. Planter og fisk kan evt. tages op om vinteren. Er der mere end 80 cm. dybt i bassinet kan fiskene normalt godt overvintre, men det kræver, at der isfrit, så evt. metangas kan slippe ud. Hvis vandet fryser, må der ikke slås hul, da chokbølgerne i vandet kan dræbe fiskene, hæld varmt vand på, så det smelter langsomt.
 

LAV EN SØ I HAVEN

Ønsker du dig en lille sø - under 4 m2 - bør du vælge et færdigstøbt bassin. Skal søen være større, kan du lave den med bassinfolie - og selv bestemme udformningen. Her får du ”opskriften” på begge typer:

ANLÆG AF STØBT BASSIN

1. Læg bassinet på det udvalgte sted og afmærk bassinets omrids på jorden med en spade.
2. Grav så dybt, at det svarer til højden på bassinets plante-zone. Placér igen bassinet og afmærk omridset af bassinets dybdezone med en spade.
3. Udglat hullets sider og dæk bunden med et 4 cm dybt lag sand. Mål med et bræt om hullets sider er lige høje, så bassinet er i vatter.
4. Placér bassinet i hullet og fyld det halvt op med vand. Fyld op med jord omkring bassinet - vand med slangen, så hulrummet fyldes helt ud. Sørg for, at der ikke er revner i jorden omkring eller under bassinet. Check løbende, at bassinet er i vatter.

ANLÆG AF FOLIE-BASSIN

1.Grav hullet ud i den rigtige dybde + ca. 10 cm og fjern alle skarpe sten.
2. Læg et lag sand eller sphagnum på ca. 10 cm tykkelse ud over bund og sider.
3. Læg folien ud. Bassinfolien skal være ca. 1 meter bredere og længere end selv hullet, så der er folie nok til siderne.
4. Kontrollér at folien ligger lige - og fyld vand i bassinet.
5. Slut af med at lægge nogle flotte sten ud som bassinkant.
 

Placering

For at du skal få en dam med et rigt dyreliv og med vækster, som trives og blomstrer, må dammen have mindst 6 timers sol. - Tænk på, at dammen ikke bliver skygget af store træer og prydbuske. Store træer kan også forurene dammen ved løvfældning om efteråret og om foråret med pollen. - Har du tænkt dig at have dammen midt i solen med måske op mod 10 timer i fuld sol, så kan det være en god idé at plante f.eks. bambus foran dammen, så den skygges nogle timer om dagen.

Størrelse og dybde

Grundreglen er, at en større dam med en dybde på mindst 50 cm. er betydeligt lettere at passe. Temperaturen bliver ikke for høj, hvilket mindsker risikoen for alger, og det er lettere at få en biologisk balance med en større vandmængde. - Skal du have fisk i dammen, og skal de overvintre i den, skal der være en dybere zone på mindst 80 cm.
I kanten af dammen skal man planlægge med en jævnt tiltagende sumpzone, som behøves af hensyn til biologien i dammen og som danner en naturlig overgang fra land til vand.

Form

Der findes ingen specielle regler, det er givetvis en smagsag. - Det eneste tips, jeg kan give er at forsøge at få dammen til at passe så naturligt ind i havens anlæg som mugligt, hvorfor en stor betondam måske ikke netop er sagen.
 
 

3 forskellige plantezoner.

  1. Sumpområdet, hvor jorden er konstant fugtig, men den står ikke under vand.
  2. Lav vanddybde, hvor der også er sump, men hvor der er en vanddybde på 0-25 cm.
  3. Dybt vand, d.v.s. dybere end 30 cm.

Planter til sumpområdet:

Eng-forglemmigej Myosotis palustris
Hyacintprimula Primula vialii
Engblomme Trollius europaeus
Pragtskær Liatris spicata
Japansk iris Iris ensata (kaempferi)
Alm. mjødurt Filipendula ulmaria
Hjortetrøst Eupatorium cannabinum
Kattehale Lythrum salicaria

Planter til lav vanddybde:

Vejbred-skeblad Alisma plantago-aquatica
Gul iris Iris pseudacorus
Eng-kabbeleje Caltha palustris
Brudelys Butomus umbellatus
Pindsvineknop Sparganium
Tykbladet ærenpris Veronica beccabunga
Langbladet ranunkel Ranunculus lingua
Alm. pilblad Sagittaria sagittifolia

Planter til dybt vand:

Hvid nøkkerose Nymphaea alba
Gul åkande Primula vialiiNuphar lutea
Vand-pileurt Polygonum amphibium
Duftende søaks Aponogetan distachyos
Vandaks Potamogeton

Pumpen

Fontänpump Pumpens vigtigste opgave er at få den biologiske balance til at fungere. - Inden du køber en pumpe må du spørge dig selv, hvad den skal anvendes til. Fontæne, figur, filter og/eller vandfald/bæk m.m?

Lavvolt eller stærkström?
Man skal altid tænke på elsikkerheden, når man har med vand og el at gøre, hvorfor man skal forsøge at anvende en lavvoltspumpe (24V). Pumpen leveres med en transformator, som skal placeres tørt og beskyttet for vand. Afstanden mellem pumpen og transformatoren må højst være 25 m., ellers bliver spændingsfaldet for stort og pumpen får ikke den tiltænkte kapacitet.
Disse pumpar har en kapacitet på op til ca. 3.500 liter i timen og egner sig bedst til fontæner, figurer og små vandfald.
Behøver man en pump med en højere kapacitet må man anvende en 230 volts pumpe. Det er VIGTIGT, at skal man grave et stærkströmskabel ned og opsætte et udtag ved damen, så skal dette gøres af en elektriker. Disse pumper har en kapacitet på op til ca 30.000 liter i timen og passer bedst til store fontæner, filtrer og vandfald/bække.

Hvor stor pumpe behøves?
Har du en lille dam med en fontæne eller en figur i rækker en pumpe som giver ca. 600 liter.  Vil du derimod kunne have et vandfald eller kunne drive et filter, skal du overveje en større pumpe med en kapacitet på mindst 1.500 liter. I den efterfølgende tabel får du en god fornemmelse af, hvilken punpestørrelse, du behøver.
 
 


     

  • Lille fontæne eller figur: 600-1500 lit/tim. (24V)
  • Fontæne, figur eller lille vandfald: 1500-2500 lit/tim. (24V)
  • Vandfald, store fontæner og mindre filtre: 2500-4000 lit/tim. (24/230V)
  • Store vandfald/bække och filtre: 4000 lit/tim. (230V)

Vandfald/bæk
Skal du anlægge et vandfald eller en bæk, er det svært at regne ud, hvor stort et fald som behøves.

Anbefalet fald
Bredde Svagt løb Stærkt løb
10cm 900 lit/tim 1800 lit/tim
20cm 2500 lit/tim 4200 lit/tim
30cm 4800 lit/tim 7800 lit/tim
50cm 9000 lit/tim 15.000 lit/tim

Man skal også tænke på at man har et trykfald i slangen op til vandfaldet/bækken. Efterfølgende findes en tabel med trykfaldet pr. meter og den anbefalede slangedimensionen til forskellige fald.

Trykfald pr. meter Anbefalede slangedimensioner
Løb Længde op til 5 meter Mere end 5 meter
1/2" ca. 5% 600 l/t 1/2" (12 mm) 3/4" (19 mm)
3/4" ca. 3% 1500 l/t 3/4" (19 mm) 1" (25 mm)
1" ca. 1% 2500 l/t 1" (25 mm) 1 1/4" (32 mm)
  5000+ l/t 1 1/4" (32 mm) 1 1/2" (38 mm)

Anvend altid armeret plastikslange som kan bøjes uden at klemme sammen og da begrænse vandstrømmen.

Smultvandspumpe
Skal du have et rensningsværk/filter er det en stor fordel at anvende en smultvandspumpe, som ikke har noget forfilter, som stopper, og en speciel rotor som transporterer snavset op til filtret uden tab. Disse pumper behøver kun at blive rengjort nogle gange om året.

Om vinteren
Er der en risiko for, at dammen bundfryser, skal du fjerne pumpen og opbevare den frostfrit i en beholder med vand. Det förhindrer pakninger og lejer i at tørre ind.
 

Sten i haven

Forleden så jeg i et "Gør det selv blad, "hvordan man selv kan lave et fuglebad", og da jeg lige manglede en sten med en rende i til mit vandfald, besluttede jeg at prøve.

- Man tager en vinkelsliber med en diamantskive og skærer nogle riller med ca. 1 cm. mellemrum på det sted, der skal laves en fordybning. Så bruger man en spidsmejsel til at hugge det væk, so står tilbage mellem skæresporene.

Resultatet var i mit tilfælde fint, så nu har jeg en udløbssten, som virker.
 

Pasning om sommeren

Dammen
Om sommeren kan fordampningen være så stor, at mange tror, at dammen lækker. Fordampningen fra en havedam kan en varm sommer være alt fra nogle få liter op til flere hundrede liter pr. dag, afhængig af størelsen. Det er da vigtigt, at man regelmæssigt fylder vand på, så planterne ved damkanten ikke visner.

Planterne
Nu når temperaturen stiger begynder planterne at vokse ordentligt og man kan starte med nyplantning og dele store planter. Det er også nu du skal give planterne lidt ekstra næring. Anvend kun langtidsvirkende gødning i form af små stave, som man stikker ned direkte i beplantningen, disse er økonomiske og breder sig ikke ud i dammen.

Fiskene
Sommeren er nok det tidspunkt, hvor fiskene er mest udsat for sygdom. Det skyldes væsentligst stigende temperatur. I for varmt vand kommer vandets syreindhold let ud af balance og risikoen for sygdom blandt fiskene øges markant. Du ser nemmest at temperaturen er for høj på fiskene, som da står oppe ved overfladen og hiver efter vejret. For at begrænse problemet kan du benytte dig af en luftpumpe, som både påvirker vandets syreindhold og samtidigt afkøler vandet.  Du kan også direkte skifte 1/3 af vandet ud for hurtigt at sænke temperaturen. Har du mistanke om, at fiskene er syge med f.eks. hvide prikker eller åbne sår, bør du kontakte din leverandør af fiskene, og han har sikkert også den nødvendige fiskemedicin. - OBS! Følg brugsanvisningen nøje.

Om sommeren skal du fodre fiskene ca. 2 gange om dagen, og de skal da ikke have mere mad, end at de æder foderet op på ca. 5 minuter.
 

Pasning - efterår og vinter

Dammen og planterne
Rengøringen af dammen om efteråret har stor betydning for starten af den kommende sæson. Løv och andet organisk materiale ophobes på bunden af bassinet og udgør her et stort næringsdepot. Når foråret kommer er der så en stor risiko for, at det overgødede vand starter en kraftig algevækst.

Du skal derfor forhindre løv i at falde ned i dammen ved at spænde et net ud over dammen, og når det sidste løv så er faldet, fjerner du nettet og renser bunden med et fintmasket net.

Om efteråret skal også de planter, som ikke tåler frost, flyttes til opbevaring på et sted, hvor de ikke ødelægges af frosten. Blomsterkasserne renser man først om foråret, de klarer da vinteren bedst. De biologiske filtre tømmes helt for vand, så de ikke ødelægges af frost.

Hvis pumpen ikke skal være igang om vinteren, renses den. For at undgå, at pakninger og andet tørrer ud, lægges den i en beholder med vand som opbevares frostfrit vinteren over.

Fiskene
Skal fiskene tages ind, opbevares de bedst i et almindeligt stueakvarium uden opvarmning.

Skal fiskene blive i dammen vinteren over, skal du tænke på følgende:

  1. Vanddybden i bassinet skal være ca. 1 meter.
  2. Dammen må aldrig lukkes helt af is. - Sker det, dannes sumpgas under isen, og fiskene dør på grund af kvælning.
  3. Når temperaturen er under +10°, går fiskene i vinterdvale, og de må ikke fodres.

Der er flere forskellige måder at forhindre, at dammen fryser til. Man kan f.eks. fjerne slangetilslutninger og fontæner fra pumpen og bare lade den stå på bunden af bassinet og boble. - Det er imidlertid mere strømbesparende at anvende en luftpumpe, som blot bruger 5-10 watt og klarer temperaturer ned til -15°.  - Når det bliver rigtigt koldt, er dette imidlertid ikke nok, og man må så supplere med en dypvarmer. 

 

Hold algerne fra havebassinet

Det er dejligt med vand i haven, men sådan et havebassin kan blive noget så grimt at se på, hvis alger får overhånd.
 

Halm holder algerne væk - det virker - og så er det en dejlig giftfri metode!

Det ville ikke se pænt ud at have en masse halm spredt ud over det hele, så tag en håndfuld halm og kom det nede i en kartoffelsæk eller andet der både kan holde sammen på det og samtidig lade vandet komme til halmen. Kom en sten i posen. Den skal være tung nok til at holde posen på bunden af bassinet, så man ikke kan se den.

Halmen omsætter de stoffer som algerne lever af og fratager således algerne deres grobund. På et tidspunkt vil halmen være "brugt op", og så udskiftes det bare med noget nyt. - Hverken fugl eller fisk tager skade af fremgangsmåden.

PS: Lad være med at bruge metoden til et indendørs akvarium.
 

Du kan læse mere om haver og damme [på andre hjemmesider!]


Siden er sidst rettet 11. juli 2006 kl. 10:40