Læs mere om fiskesygdomme på havedammen.dk - KLIK HER


 

1-2 cm lang tråd stikker ud fra kroppen

Ankerorm

Fisken vise ingen tegn på unormal adfærd, kan muligvis gnide sig mod bund eller siden af bassinet. Fisken skal i karantæne og ankeormen skal tages med en pincet. Såret skal dyppes med et bakteriedræbende middel og havedammen skal behandles med et middel imod ankeorm.

 
 
   

Finnerne hvidlige i kanterne og smelte

Finneråd

Starter først med en hvidlig kant. Derefter virker det, som om finnerne smelter væk. Sygdommen kommer først når fisken har et svækkede immunforsvar eller havedammen har en dårlig vandkvalitet. En følgesygdom er ofte svamp.

 
 
   

Fiskene dør uden grund om foråret

Forårssygen

En rigtig overhaling med efterårsrengøringen kan stresse fiskene og det burde ikke undre nogen at nogle af fiskene ikke overlever denne traumatiske oplevelse. Der er her delvis tale om dødsfald på grund af stress og delvis på grund af at være tvunget tilbage til vinterdvalen uden mulighed for at have genopbygget reservedepoterne. Om vinteren - hvis du banker hul på isen kan dette også give fiskene stress og derved fremkaldes forårssygen.

 
 
   

Fisken ser ud som om den var overstrøget med salt.

Fiskedræber

Parasitterne er gode svømmere. Når de har fundet sig en vært, borer de sig ind i huden, hvor de lever i Ca.15 til 20 og derefter forlader fisken..

 
 
   

Fisken springer meget

Udvendige parasitter

Muligvis karpelus – hvor lusen har gennemboret fiskes hud og suger blod. Kendetegnet på et angreb på fisken er rødlige pletter og sammenklappede finner og urolige svømmebevægelser. Udover at karpelusen generer fisken med svie og kløe, så kan lusene give anledning til stor blodmangel. Behandlingen af fisken skal der bruges noget speciel medicin. Eller muligvis som alternativ forebyggelse kan der udsættes Solaborre der er specielt god til at æde disse parasitter. Men desværre også yngel og fiskeæg.

 
 
   

Fisken synker til bunden når den ikke svømmer

Svømmerblæren er angrebet.

En muligvis årsag er at den har fået kuldechok eller der er parasitter inde i fisken. Der kan forsøges med antibiotika.

 
 
   

Fisken flygter ikke - når du kommer hen til bassinet.

Øjerefleksen udebliver - Indre parasitter i fiskens øje

Parasitten kommer fra snegle og bore sig ind i fisken, som derefter vandre direkte til fiskens øje. Der kan forekomme hvidlig sløring af øjnene , hvilket kan medføre blindhed. Der findes ingen direkte behandling

 
 
   

Gællebevægelserne er hurtige - Gælleorm

Gælleorm

Gællerne kan hæve op og der kan være misfarvning på dem. Kan også forekomme sløvhed og mister interessen for foderet. Svampe eller bakterie angreb er ofte en følgesygdom efter gælleorm.

 
 
   

Gællebevægelserne er hurtige - Gælleparasit

Gælleparasit

Hurtige gællebevægelser og muligvis gnider hovedet mod faste genstande. Kan kun fraråde at fodre med levende myggelarver og dafnier.

 
 
   

Gællebevægelserne er hurtige - Gællesvamp

Gællesvamp

Kan ses som hvidlige pletter på eller i gællerne. I nogle tilfælde kan en hel gælleside lukkes til helt. I kraftige angreb bliver fisken apatisk og får spisevægring. Opstår normalt pga. dårlig vandkvalitet

 
 
   

Gællesiden er helt lukket til.

Gællesvamp.

I kraftige angreb bliver fisken apatisk og får spisevægring. Opstår normalt pga. dårlig vandkvalitet.

 
 
   

Hurtige gællebevægelser og står apatisk under vandoverfladen

For meget ammoniak i vandet.

Fisken gæller viser en lilla artig mørk-farvning, eller også kan det være en nitrit forgiftning.

 
 
   

Hurtige gællebevægelser men med normal svømmeadfærd

Iltmangel eller højt CO2 indhold.

Andre årsager kan også være en slags gællesygdom såsom Gælleorm, Gælleparasit og Gællesvamp Se under Gælleorm – Gælleparasit – gællesvamp.

 
 
   

Kødsår der er åben,

Fisketuberkulose er meget smitsom.

Sygdommen kommer i udbrud når vandkvaliteten er dårlig, eller muligvis som følgesygdom fra andre sygdomme. Gå straks i gang med at forbedre vandkvaliteten og undgå at komme i kontakt med vandet, hvis du har sår eller lignende på hænder og arme, da denne meget smitsom sygdom kan inficere dig. Hvis dine fisk er dyrebare så må du isolere de angrebet fisk, og prøv med antibiotika. Hvis ikke – så afliv dem.

 
 
   

Spyttebevægelser gentages ofte

Irritation hos fisken ses tydeligt

Se under gælleorn eller gælleparasit

 
 
   

Øjnene står ud fra hovedet

Bugvattersot.

Fisken får skælrejsning, udstående øjne, opsvulmet og væskefyldt bug. Det er ofte enkelte fisk der angribes. Syge fisk fjernes fra dammen eller sættes i karantæne. Bugvattersot kommer muligvis af dårlig vandkvalitet, -Skift Ca.1/3 del af vandet i havedammen og det er muligvis nok til at holde sygdommen væk, eller prøv med antibiotika.