|
||||||
|
||||||
|
Koi eller Koi karper I Danmark holder vi NISHIKIGOI( forkortet til KOI) i vores havedamme, men vi kalder dem for koi karper. Brugen af den sidste del (karper) er efterhånden blevet så almindelig, Så navnet koi karper er derfor ikke korrekt udtalt. NISHIKIGOI Betyder "Brokade karpe", hvilket vil sige, at ordet "karpe" allerede er indbygget i selve navnet. Og når vi nu har forkortet navnet "NISHIKIGOI" til KOI, så siger vi jo ikke "Brokade karpe karpe". Ingen ville vel finde på at kalde en guldfisk for en "Guldfisk fisk" KOI Koi'en er uden tvivl den mest udbredte fisk i i vores havebassiner. Den er lang og smal med en farvetegning, som kan variere i meget. Bliver op til 90 cm i store havebassiner og med adgang til rigelige foder. Bassinet bør ikke være for lille, og det bør have en dybvandszone på mist 1 meter, gerne dybere. Filteranlæg og kraftig pumpe er også nødvendige, når du holder ægte koi'er. Er let at holde, men kun et fåtal blandt yngelen bliver rigtige smukke. Den største risiko ved at holde koi'er er, at man bliver så bidt af det, at hele haven ender som et stort bassin. Det kommer selvfølgelig også an på ens kone, haven er desværre også hendes. Når du køber en koi, skal du ikke tænke på, at farvetegningen ikke udvikles nævneværdigt med stigende alder. Koikarpen må betragtes som færdig udviklet mht. farver ved 7-10cm's størrelse Størrelse : 80-90 cm. Levetid: I lang tid var den almindelige mening at en koi kunne blive 200 år. Fordi man vurderet dens alder ud fra antallet af vækstringe, men det har vist sig at andre faktorer end årstidernes vækstringende om lage nogle ekstra vækstringe på, - såsom sygdom og stres. En alder på 50 år for en koi vil nok anses for at være ret høj efter enhver standard Velfærd: Koi eller andre karpe fisk foretrækker langsomt løbende eller helt stillestående vandområder. Koi kan klare sig i mange forskellige vandtyper, lige fra den mudrede naturdam til den ofte klinisk rene koi dam. Foder: Skal regelmæssigt have Vagetabilsk fodertilskud. Koi er meget glade for lækkerbiskener som f.eks. rejer, mørkt brød, hovedsalat og ærter. De kan ikke fordøje ærternes Skind, så de knuser dem og spytter skindet ud. Parringen: Koi'en er en ægspredende art, der gerne æder sine egne æg. Parringen begynder ved en vandtemperatur på omkring 20 grader. Selve parringen er meget voldsom og kan resultere i skader på fisken. Æggene klækker efter 3-4 dage ved en tempertur på ca.20 til 22 grader. En hun koi kan producere ca. 100.000 æg per kg kropsvægt. Så en velvoksen hun kan i en leg let afgive op mod en halv million æg. Asagi koi Har en blå grundfarve med rødt på bug, finner og siden af hovet. Det øverste af hovedet er lyst gråblåt. Bekko Har sorte aftegninger på hvid, rød eller gul grundfarve Kohaku koi har røde pletter på hvid bund. Ki-goi. Er en ensfarvet spejl-koi uden spejlskæl. Ogon koi Er en ensfarvet spejl-koi. Tancho Har en hvid grundfarve, men en karakteristiske rød plet på hovedet. Koromo Har en hvid grundfarve med røde aftegninger, hvorover der ligger mørkere markeringer Showa Sanshoku Har en sort grundfarve med røde og hvide aftegninger. Shusui Ligner Asagi, men med den mørkeblå farve Spøgelse koi Den er en krydsning mellem en Sanke (han) og en spejlkarpe (hun) Har en tydelig mørk aftegning øverst på hovet. De 2 skægtråde ved munden viser tydeligt at den nedstammer fra den almindelige karpe. Den vokser hurtigt og er meget robuste og kræver ingen speciel behandling Der findes naturligvis mange andre, hårdt fremdrevne, varieteter, som kan ses i specialbøger om koi.
|